2021. november 25., csütörtök

1541 Európa fametszetű térképe, Magyarországgal és Balkánnal / Fries RITKA DARAB!! (*18) - Jelenlegi ára: 300 000 Ft


Térképmetszet] Tabula V. Europae. Pannonia, az Alpok és a Nyugat-Balkán fametszetű térképe. Martin Waldseemüller (1470– 1521) fametszetű, ptolemaioszi térképének Lorenz Fries (1490– 1550) által átdolgozott, újrametszett változata.
[Bécs, 1541. Willibald Pirckheimer – Grüninger és J. Koberger]. Fametszetű térkép, a trapéz mérete: alsó alap 450 mm, felső alap 415 mm, magassága 295 mm. A lapméret:
Térképünk címe a hátoldalon álló, díszes fametszetű keret által övezett leírás tetején olvasható.
A Közép-Európát alpesi, itáliai és balkáni környezetében megjelenítő fametszetű térkép először a Lorenz Fries térképész metszésében, szerkesztésében megjelent ptolemaioszi Geographia-kiadásban jelent meg (Strasbourg, 1522). Lorenz Fries Geographia-kiadása a humanista hagyományoknak megfelelően egyszerre épít a nagy elődök műveire és egyszerre originális. Lorenz Fries térképmetszete a Martin Waldseemüller által rajzolt, metszett és kiadott 1513. évi ptolemioszi Geographia-kiadásban közölt „ Quinta Europae Tabula” című térképének újrametszése, ám Fries az 1513. évi Waldseemüller-féle térképet kissé kicsinyítette, oldaljegyzeteit elhagyta, erősen rovátkolt Adriai-tenger ábrázolását pedig tetszetősebb formába öntötte – így jelent meg a mű 1522-ben.
Példányunk a Fries-féle Geographia 19 évvel később megjelent harmadik kiadásból való, immár Willibald Pirckheimer szerkesztésében és kiadásában. Pirckheimer a térképanyagban nem változatott, a térkép hátoldalán azonban jelentős módosításokat végzett. A szöveget kísérő dekoratív fametszeteket Hans Holbeinnek tulajdonítják.
A munka az első két kiadás után két további kiadással büszkélkedhetik: a harmadik és negyedik kiadást Szervét Mihály jelentette meg. Az első három kiadás magyar vonatkozású térképei azonosak. Különbség a hátoldalon lévő szövegben, illetve annak iniciáléiban mutatkozik. Példányunk hátoldali szövegében az első kiadást jellemző „ Q” és „ S” iniciáléi helyett „ E” , „ S” és ,, B" iniciálék szerepelnek, 1541. évi térképünk az igen korai Magyarország-ábrázolások közé tartozik, a Mohács előtti utolsó békeévben élő országot városokkal teli vidékként ábrázolja, húsznál több városunk számolható meg rajta, természetesen a korabeli térképészet néhány különlegességével. Körben szélességi és hosszúsági fokbeosztással.
Szathmáry 22/a.
Szép állapotú térkép, Ritka.
NAGYON SZÉP PÉLDÁNY !
A megrendelt könyvek a rendelést követően átvehetők budapesti antikváriumunkban a bolt nyitvatartási idejében, vagy kiszállítjuk Önnek a Szállítási és garanciális fül alatt részletezett feltételek mellett.

Jelenlegi ára: 300 000 Ft
Az aukció vége: 2021-11-25 14:07 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése